Tulpencarre, Düsseldorf

Architecture, Residential Buildings, Competitions,
Düsseldorf
  • Planning time: 2017
  • Gross Floor Area: 25,847 m2
  • Realisierungswettbewerb, 1st Prize

Plans have been designed to build a new residential district on a former commercially used area in Düsseldorf that mediates between the neighbouring commercial and residential use and integrates harmoniously in the surroundings. In the south-east the existing structures are taken into account and a small row of terraced houses will be adjoined whilst in the north-west facing the busy roads a 4-storey structure plus  penthouse level will enable optimum urban sound insulation. This building complex along Königsberger Straße and Schützenwiese forms an L-shaped structure that encloses a peaceful, safe and green inner courtyard with detached houses.  
Through an irregular facade along Königsberger Straße and the bordering plane trees, the structure is perceived as several individual ones in the streetscape. This leads to an appropriate measure of building sections and strengthens the identity and addressability of its residents. The green sound insulation loggias facing the street appear like "green windows" in the streetscape. In spite of the high sound insulation requirements the building still possesses an all-round high-quality design and animated facades.  
The protected inner area of the design enables generous open spaces for the future residents of the planned area. In this way the terraced houses acquire gardens facing the south. A generously sized open space lies between the  tower blocks and the terraced houses that appears as a green start into the new residential area, offering enough space for play areas. Moreover, large plane trees that will be planted in the entire planned area make reference to Königs­berger Straße.  

Project manager: Holger Grobe
Project leader: Oliver Walkiewicz
Team: Philipp Klinkler, Johannes Treibert , Vicky Metzen